Ziemniaczane ciastka

Tagi:

 

1 kg ziemniaków ugotować, zmielić, dodać 3 jajka, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagnieść, dodać mąki, aby ciasto się dało wałkować (ok. 2 szkl).
Uformować wałeczki, spłaszczyć i ciąć ukośnie jak kopytka.
Piec 20-30 min.
Rozpuścić kostkę masła lub margaryny, wrzucić jeszcze gorące ciastka i wymieszać.
Posypać cukrem pudrem.

Średnia ocena
(głosy: 0)

może być git

w ogóle wypieki z pyrów są fajoskie, np. bułki ziemniaczano-kukurydziane. rewelacja! bierze się ugotowane kartofle, mąkę kukurydzianą (ale można też pszenną), drożdże, woda, sól … na wierzch siemię lniane, gruba sól i do pieca … wychodzą w zasadzie zawsze :)

“...mama anarchija, papa stakan partwiejna!”


Docencie Stopczyku,

piekarnik mi się zepsuł, a Ty wizje smakowite rozpościerasz;)))


Fajniaste są

niektóre potrawy z ziemniaków.
Ja kocham tradycyjne placki ziemniaczane,pod warunkiem,że są spieczone i chrupiące,niebo w gębie.


>19zenek

na chrupiącą skórkę od placków jest taki sposób, że daje się deczko cukru ... czut czut znaczy się:)

“...mama anarchija, papa stakan partwiejna!”


Tureckie ciasta

Jeszcze jeden przepis:

2 szkl. kaszy manny,
15 dkg wiórków kokosowych,
kostka masła,
cukier waniliowy,
cynamon,
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
1 szkl. mleka.

Zagnieśc ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Upiec. Gorące polać syropem z 1 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Jeść, jak ostygną.

Polecam, bo przepis wypróbowany, a ciasteczka wyśmienite.


Subskrybuj zawartość