1 kg ziemniaków ugotować, zmielić, dodać 3 jajka, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagnieść, dodać mąki, aby ciasto się dało wałkować (ok. 2 szkl).
Uformować wałeczki, spłaszczyć i ciąć ukośnie jak kopytka.
Piec 20-30 min.
Rozpuścić kostkę masła lub margaryny, wrzucić jeszcze gorące ciastka i wymieszać.
Posypać cukrem pudrem.
może być git
w ogóle wypieki z pyrów są fajoskie, np. bułki ziemniaczano-kukurydziane. rewelacja! bierze się ugotowane kartofle, mąkę kukurydzianą (ale można też pszenną), drożdże, woda, sól … na wierzch siemię lniane, gruba sól i do pieca … wychodzą w zasadzie zawsze :)
“...mama anarchija, papa stakan partwiejna!”
Docent Stopczyk -- 18.01.2008 - 09:54Docencie Stopczyku,
piekarnik mi się zepsuł, a Ty wizje smakowite rozpościerasz;)))
Mo -- 18.01.2008 - 10:32Fajniaste są
niektóre potrawy z ziemniaków.
Zenek -- 18.01.2008 - 16:28Ja kocham tradycyjne placki ziemniaczane,pod warunkiem,że są spieczone i chrupiące,niebo w gębie.
>19zenek
na chrupiącą skórkę od placków jest taki sposób, że daje się deczko cukru ... czut czut znaczy się:)
“...mama anarchija, papa stakan partwiejna!”
Docent Stopczyk -- 19.01.2008 - 23:58Tureckie ciasta
Jeszcze jeden przepis:
2 szkl. kaszy manny,
15 dkg wiórków kokosowych,
kostka masła,
cukier waniliowy,
cynamon,
proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
1 szkl. mleka.
Zagnieśc ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty. Upiec. Gorące polać syropem z 1 szkl. wody i 1 szkl. cukru. Jeść, jak ostygną.
Polecam, bo przepis wypróbowany, a ciasteczka wyśmienite.
MagdaF. -- 27.04.2008 - 07:26